Za djecu

NEOFEN oralna suspenzija

NEOFEN oralna suspenzija namijenjena je za liječenje djece starije od 3 mjeseca. Mogu je koristiti i odrasli osobito u slučajevima kada iz bilo kojeg razloga (npr. teškoće pri gutanju) ne mogu uzimati tablete.

INDIKACIJE

NEOFEN oralna suspenzija namijenjena je za kratkotrajnu primjenu u sljedećim slučajevima:

snižavanje povišene tjelesne temperature

  • uslijed obične prehlade, gripe i drugih upalnih bolesti
  • kao reakcije na primljeno cjepivo

ublažavanje blagih do srednje jakih bolova različita podrijetla

  • bolovi i tegobe uslijed obične prehlade, gripe i upalnih bolesti (primjerice grlobolja, uhobolja)
  • glavobolja
  • bol uslijed ozljede (iščašenja, uganuća)
  • zubobolja, bol pri nicanju zubi
  • menstruacijska bol i bol kod predmenstruacijskog sindroma (primarna dismenoreja)
  • bolovi reumatskog podrijetla (lumbago, artritis i drugo).

DOZIRANJE

NEOFEN oralna suspenzija se uobičajeno uzima kako je opisanu u uputi ili kako vam je savjetovao liječnik, svakih 6-8 sati prema doziranju navedenom za djecu i odrasle, a razmak između pojedinih doza ne smije biti manji od 4 sata.

Djeca od 3 mjeseca do 12 godina

Bol i vrućica: Preporučena dnevna doza ibuprofena iznosi 20-30 mg/kg tjelesne mase, podijeljeno u više pojedinačnih doza.Pri određivanju doze NEOFEN oralne suspenzije koja se daje djetetu, potrebno je voditi računa o tjelesnoj masi djeteta.
Ne preporučuje se primjena NEOFEN oralne suspenzije u djece mlađe od 3 mjeseca, odnosno tjelesne mase manje od 5 kg.

*NEOFEN oralna suspenzija uzima se 3-4 puta na dan, dok se u dojenčadi od 3-12 mjeseci primjenjuje 3 puta na dan.

Potrebno je zatražiti savjet liječnika kod djece u dobi od 3-5 mjeseci ako se simptomi pogoršaju odnosno ne kasnije od 24 sata ako se simptomi ne povuku.

Ako je u djece s navršenih 6 mjeseci do 12 godina lijek potrebno uzimati 3 dana, odnosno ako se simptomi pogoršaju, potrebno je zatražiti savjet liječnika.

Vrućica nakon cijepljenja:Ukoliko se nakon cijepljenja pojavi vrućica, može se primijeniti

odgovarajuća doza ibuprofena, koja se prema potrebi može ponoviti nakon 6 sati. Ukoliko je nakon toga vrućica i dalje izražena, potrebno je potražiti savjet liječnika.

Odrasli i djeca starija od 12 godina

Preporučena doza je 10 ml suspenzije svakih 4-6 sati. U određenim slučajevima može se uzeti 20 ml suspenzije odjednom. Ne preporučuje se bez nadzora liječnika primjena veća od 60 ml suspenzije unutar 24 sata.

Dozvoljeno trajanje primjene lijeka bez savjeta liječnika u odraslih bolesnika je 3 dana u slučaju vrućice i 5 dana u slučaju boli.
Ako je u djece starije od 12 godina, uključujući i adolescente, lijek potrebno uzimati 3 dana, odnosno ako se simptomi pogoršaju, potrebno je zatražiti savjet liječnika.


UPUTA O LIJEKU

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Neofen sadrži ibuprofen.